We hebben het afgelopen jaar veel kinderen geholpen die te maken kregen met afscheid, rouw en verlies. Ze verloren een ouder, hun maatje, hun lievelingsopa, een knuffelige oma of het gezin waarbij de ouders nog bij elkaar waren. Een betekenisvol verlies raakt je in het hart van je bestaan.
Rouw bij kinderen verloopt in stukjes; het ene moment lijkt het alsof er niets aan de hand is en het volgende moment stelt het kind veel vragen en is hij/zij erg verdrietig. Rouwen is voor kinderen een zware taak. Ze proberen er door te piekeren en vragen te stellen achter te komen wat doodgaan precies betekent en soms ook wat doodgaan voor henzelf betekent. Door te denken, te vragen, gebeurtenissen uit te spelen en te tekenen, proberen ze weer grip te krijgen op de werkelijkheid.
Sommige kinderen vinden het fijn hun vragen en gevoelens onder woorden te brengen. Voor anderen is dit lastiger. We zien kinderen met een gespannen blik binnenkomen bij ons. ‘Wat wordt er van mij verwacht?’ ‘Wat gaan we doen?’’ Welke woorden kies ik om te vertellen wat ik voel?’ Want de woorden uitspreken over dat wat jou zo verdrietig maakt is juist zo pijnlijk. Het is onze taak om het kind op zijn gemak te stellen en een fijne warme setting te creeëren waarin ze zich uitgenodigd voelen te delen waar ze zo mee zitten. Dit doen we. En dit doen we heel voorzichtig. We kijken wat het kind aankan. En volgen zijn of haar tempo.
Voor kinderen is het belangrijk dat herinneringen levend worden gehouden. Dus laten we ze foto’s en spullen meenemen die herinneren aan de overleden persoon. En als een kind vertelt over dat ene grapje die ze altijd maakte met opa en haar ogen gaan daarbij stralen, dan is de vreugde en het verdriet hierom bijna aan te raken en lijkt degene die zo ver weg is ineens heel dichtbij.
Wat hebben we veel dappere kinderen gezien. Die het verdriet aangingen. Die ontdekten dat als VERDRIET bij jou op bezoek komt je er niet bang voor hoeft te zijn. Dat je er gewoon naar kan luisteren. Misschien hoeft VERDRIET alleen maar te weten dat het er mag zijn.
Soms zijn de golven hoger dan anders en stormt het bij je kind. Je ziet ander gedrag, angst, slaapproblemen, boosheid, of lichamelijke klachten. Merk je dat jouw kind veel last ervaart van een verliessituatie en zou je graag wat hulp willen hierbij? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.