Als kinderen bij ons binnen komen, is het belangrijk dat waar ze mee komen ’van hen is’. We vragen ze dan ook: Waar wil jij mee geholpen worden? Waar heb je last van, wat wil je anders? Wat heb je zelf al geprobeerd? Wat werkt wel, wat niet? We werken momenteel met een aantal middelbare scholieren die dit al heel goed weten en kunnen formuleren. Zij zijn echt eigenaar van hun leerproces en weten wat ze willen bereiken. Hierover gaan we met hen in gesprek. Ze staan zelf aan het roer en samen bepalen we de richting.
Dan krijgen we op een woensdagmiddag een appje ‘dat het best goed ging met de leestoets’. Of we horen terug dat ze eindelijk zagen dat het echt werkt om goed te plannen. En je telefoon af en toe weg te leggen. Hun zelfvertrouwen groeit. Dat komt omdat ze leren HOE ze moeten leren, waar hun valkuilen en talenten liggen, wat wel werkte voor ze en wat niet. Als je geen fantasie hebt, zul je nooit een hoog cijfer halen voor een schrijftoets. Maar dat hoeft ook niet. Want: wat kun je wel? Waar ben je sterk in? En hoe zet je dat in? En ook daar praten we over. En dan zien we ineens een grote glimlach en heel veel zelfvertrouwen.
Vraag ze af en toe naar hun mening. Ook daar groeit het zelfvertrouwen van. En zo kunnen wij weer beter afstemmen op wat zij nodig hebben.
#maatwerk
#kindercoaching
#jongerencoaching
#leerbegeleiding
#wegnaarzelfvertrouwen
“De begeleiding is goed, want ze is vrij consequent en blijft geduldig als ik het even niet snap. Ik snap het beter en mijn cijfers gaan omhoog. De grammatica en spreekvaardigheid gaan beter. Als ik het op school niet snap, kan ik het altijd tijdens de individuele begeleiding navragen en dat is fijn. (meisje, 14 jaar)
“Ze gaat graag naar je toe. Het is een positieve sfeer, je geeft veel duidelijkheid en er gebeurt veel in een uur. “(moeder)
“Hij heeft zich goed aan je advies gehouden! En hij heeft veel gehad aan je tips and tricks.” (moeder)
“Ik vind het fijn dat je mij helpt met mijn uitspraak en met lezen. Hierdoor wordt mijn woordenschat groter en snap ik de betekenis van woorden beter. Het herhalen en oefenen vind ik heel fijn. Daardoor ga ik het beter snappen.” (meisje, 13 jaar)
“Ze ervaart de leerbegeleiding als prettig. Ze gaat altijd graag naar je toe en denkt er zelf aan. Ze heeft duidelijk een klik met jou en de manier waarop je haar begeleidt. En niet het onbelangrijkste: haar resultaten zijn omhoog gegaan.”(moeder)